31 October 2013

Sortare

Maria, in dulapul cu haine:
- Asta e a lu' mami!
Si arunca bluza pe jos, intr-o parte.
- Asta e a lu' tati!
Si arunca tricoul pe jos, in partea cealalta.

Si tot asa, cale de 15 minute, pana a scos tot din dulap. La sfarsit am obtinut doua maldare, "a lu' mami si a lu' tati".

Si asa am renuntat la calcatul rufelor inainte de a le pune in dulap :))

27 October 2013

Ce bine ca nu se matura strazile!

Pentru ca miroase, in sfarsit, a toamna adevarata!

Mult timp dupa ce am venit in Bucuresti, nu am reusit sa imi dau seama de ce aici nu mirosea a toamna de-adevaratelea. Abia cand am ajuns inapoi in Suceava s-a facut lumina: in Suceava nu se matura strazile, poate doar cele "de la drumul mare", cand si cand :)) Cert e ca printre blocuri pe la noi toamna e ca in padure - pe  jos e covor de frunze ude faramitate si chiar miroase a padure. Adica a toamna adevarata (nu se poate toamna mai adevarata decat toamna in padure, asta e clar!)



In Bucuresti, culmea, a tot fost foarte curat :) Cand stateam in Crangasi, desi nu era an electoral, se maturau strazile in fiecare dimineata si in fiecare seara. Si nu parea sa stea primarul la noi pe strada, langa Lacul Morii. In Magheru nu prea erau copaci, deci nici frunze :P Iar in Berceni am prins perioada de dinainte de alegeri, cand se matura intr-o veselie. Anul asta cred ca autoritatile nu mai au nimic de demonstrat la capitolul curatenie, asa ca ma pot bucura de covorul de frunze de pe trotuare. Si de mirosul de toamna adevarata :)

25 October 2013

Negresa super-rapida de post

O reteta failproof (pe cuvant daca gasesc un echivalent la fel de eficient pe plaiurile carpatine). Se face intr-o singura tava, din ingrediente usor de gasit in orice camara - adica nimic fensi-pensi.

Am vazut reteta in emisiunea Mad Hungry cu Lucinda Scala Quinn. Imi place tare mult emisiunea asta - de regula se intampla chestii simple, pe care le poate face orice impiedicat (myself included), mai ales pentru ca retetele nu sunt deloc pretentioase in termeni de masuratori si pentru ca Lucinda explica ce poti drege daca ceva nu ti-a iesit bine.

Sursa foto

Puteti vedea aici reteta originala si filmuletul aferent (pe aceeasi pagina, in dreapta).

Ingrediente uscate:
1 1/2 cani faina alba
1 cana zahar
3 linguri cacao
1 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita sare

Ingrediente ude
6 linguri ulei
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura otet (nu, nu e prea mult - nu se simte deloc in produsul final)
1 cana apa rece

Ingredientele de mai sus sunt pentru o tava de 18 pe 25 cm. Tocmai am masurat-o cu ruleta :)) pentru ca de foarte multe ori m-am avantat la o tava mult prea mare pentru posibilitatile compozitiei.

Tava nu se unge cu nimic. In ea se pun ingredientele uscate si se amesteca putin cu un tel. Apoi se face o adancitura in care se toarna ingredientele ude. Se amesteca totul cu un tel, apoi cu o lingura de lemn - cu lingura se ajunge mai usor in colturi si pe muchiile tavii - pana cand nu a mai ramas deloc faina neamestecata.

Se da la cuptor cam 20 de minute la foc mediu (nu stiu sa va zic exact la ce treapta, cuptorul meu are o personalitate proprie).

Pe deasupra se poate pune o glazura din unt si zahar pudra, ca in reteta originala. Am incercat varianta asta si a iesit cam greoaie pentru noi. Am ramas la zahar pudra simplu sau zahar pudra cu nucsoara (tare imi place nucsoara in dulciuri in ultima vreme) sau zahar pudra cu levantica. Merge si simpla, daca nu vreti sa va mai complicati, ca la cat de buna iese negresa asta, serios ca nu mai conteaza daca are ceva deasupra.

Nici spor nu va mai zic, e atat de simpla ca aproape se face singura. Va zic doar Pofta buna!

18 October 2013

A book of sleep

O carte minunata! Ilustratii fermecatoare, prilej de cuibarit cu puiul/puii din dotare - exact ce trebuie pentru o carte de citit inainte de culcare.

Seara, cand luna plina se ridica pe cer, toata lumea merge la culcare. Mai putin bufnita.

Unii dorm linistiti (aici facem pauza de imbratisare :P)

Altii fac mult zgomot cand dorm.

Altii dorm cu un ochi deschis.


Altii cu doi ochi deschisi. Si nici macar nu clipesc.

Iar dimineata, cand rasare soarele, toata lumea se trezeste. Mai putin bufnita cea obosita.

E prima carte pe care i-am citit-o Mariei in engleza, la cererea ei :) Si nu ne-am mai saturat de ea. Se gasea la Anthony Frost (acum pare sa nu mai fie pe stoc - noi am primit-o cadou prin mai). Am vazut ca ar mai fi aici

13 October 2013

Toamna in Bucuresti

In aer se simte ca urmeaza Sfantul Dimitrie, nu credeti? Cea mai frumoasa perioada din an, in Bucuresti. Cand in fiecare centimetru de oras se simte ca e sarbatoare. Cand pe Dealul Mitropoliei e plin de tufanele colorate si veste de lana. Cand vremea rece de toamna se mai incalzeste de la lumina aurie a vesmintelor. Cand se canta frumos si oamenii sunt mai plini de speranta. Cand in oras e un zumzet plin de bucurie :)

Sursa foto
Ceea ce va dorim si voua!

07 October 2013

Minienciclopedii Larousse - Bebelusul

Cand am vazut-o la biblioteca Ion Creanga, am sarit in sus de bucurie. Cautam o carte care sa ne ajute sa ii explicam Mariei faptul ca, in curand, va avea un fratior sau o surioara. Minienciclopedia Larousse - Bebelusul a fost prima carte pe care am gasit-o pe tema asta si nici ca am mai avut nevoie de alta.

In carte, Maria l-a vazut pe bebe in burtica de cand era cat o boaba de mazare, apoi cat o nuca, apoi cat o para. A vazut cum bebelusul creste si incepe sa miste, sa auda, sa recunoasca vocile.


A vazut ca, la un moment dat, bebe a crescut foarte mult si s-a intors cu capul in jos (aici de obicei ne opream din citit si Maria incerca sa stea in cap).


Am citit despre pregatirile pentru venirea lui bebe - si am revenit la carte si in momentul in care am inceput si noi pregatirile. Am discutat, impreuna, despre momentul in care mami si tati vor merge la spital sa il scoata pe bebe din burtica de la mami.


Scena nasterii, in sine, e prezentata foarte dragut si firesc.


Apoi, Maria a vazut cum bebe este foarte mic la inceput si nu poate sa faca multe lucruri. Apoi a invatat despre ce mananca bebe, cu ce se joaca, cum evolueaza de la stat in cosulet la alergat in parc :)

Foarte interesanta mi s-a parut si ultima parte: doua pagini intitulate "Bebelusului ii place", respectiv "Bebelusului nu ii place". Una dintre imagini ("Bebelusului nu ii place scutecul murdar") ne-a dat prilej de discutie in momentul in care am inceput sa folosim olita si sa renuntam la scutecul cu pupu.


Pe mine, personal, m-a ajutat teribil o imagine din primele trei luni de sarcina in care mama era obosita si statea in fotoliu, iar fetita venea cu jucariile langa ea. M-am folosit intens de imaginea asta pe perioada sarcinii :))

Cartea are texte destul de scurte si clare, este foarte bine impartita si include cam toate informatiile de care ar putea avea nevoie un copil cu privire la sarcina si primul an de viata al bebelusului. Grafica e foarte simpatica si fireasca. Maria s-a identificat destul de mult cu surioara cea mica (cea mai mica din cei 4 copii ai familiei care asteapta bebelusul) si asta ne-a ajutat mult. Maria a inteles ca, la un moment dat, voi pleca la spital cu tati, sa il aducem pe bebe acasa. Mno, a inteles si ca mami are bebe in burtica, tati are bebe in burtica si Maria are bebe in burtica, dar asta e alta poveste :)

Din cate am inteles de la Irina, volumele din minienciclopedia Larousse au fost la un moment dat la pret (foarte, as zice eu) redus la Carrefour. Noi le-am luat de pe Elefant, le-am prins la un moment dat la ceva promotie.

Voi de ce carti v-ati folosit pentru a le explica celor mici despre bebelusi?